Hlavní navigace

Acer, Linux a chytrá horákyně

20. 12. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ani nahá, ani oblečená, ani pěšky, ani na voze ... Tak tahle pohádka se zjevně zalíbila firmě Acer a rozhodla se prodávat počítače s Linuxem, bez Linuxu. A jako bonus se vás ještě pokusí přesvědčit, že vám vlastně žádný Linux neprodali.

Intro

Představte si, že kupujete auto a podle materiálů automobilky XY se rozhodnete pro jeden z jejích vozů s dieslovým motorem. Celí natěšení se vydáte s novým vozem na výlet, ale vzápětí zjistíte, že auto jede maximálně rychostí 50 km/hod. To je podezřelé, stejný typ s benzínovým motorem přeci jezdí 180 km/hod. – někde musí být chyba. Co se dá dělat, zajedete do servisu a ptáte se, proč vaše auto jezdí tak pomalu. Technik se vás zeptá, jaký má auto motor, nic netuše odvětíte, že diesel. Technik si vás změří udiveným pohledem a odvětí, že dieslové motory výrobce nepodporuje a nenápadně vás vyšoupne ze dveří. Přijde vám to šílené? Společnosti Acer by takové jednání přišlo asi úplně normální. Nevěříte?

Acer jako chytrá horákyně

Jednoho dne v mém téměř čtyři roky starém notebooku dosloužila jakási součástka zajišťující výstup na externí monitor, a protože částka za opravu se pomalu rovnala dnešní hodnotě notebooku, rozhodl jsem se porozhlédnout po novém. Protože jsem člověk poměrně nenáročný, nepotřebuji v počítači 3GHz procesor, nepožaduji rozměr velikosti A4 a vcelku bez problémů unesu 3 kg, zamířil jsem svoji pozornost do segmentu notebooků v cenách okolo 20 000 Kč (bez DPH).

V uvedené cenové kategorii je sice výběr poměrně slušný, ale při bližším zkoumaní nabídek zjistíte, že jde v podstatě o stále stejné „vnitřnosti“ zabalené do různých krabic a označené různými logy. Proto mě zaujalo, že Acer má – na rozdíl od konkurence – v nabídce notebook, u kterého uvádí operační systém Linux (typ TravelMate 2303 NLC), a protože i můj předchozí notebook byl Acer a sloužil mi k plné spokojenosti, byla volba jasná.

Pln očekávání jsem vybalil notebook z krabice a jal se zkoumat jeho funkce. Počítač opravdu obsahoval předinstalovaný Linpus Linux, což pravda není v Česku příliš rozšířená distribuce, ale co, když na tom běží Linpus, proč by neběžel Debian. Můj optimismus ale asi mělo zabrzdit už to, že v manuálu se popisují funkce, které jsou zjevně svázané s OS Windows a na první pohled je zřejmé, že to nemůže takto fungovat v Linuxu, ale uklidňoval jsem se tím, že prostě mají jeden manuál, předinstalovaný Linux je novinka, a to, že něco není v manuálu, neznamená, že daná věc není otestována a funkční i v Linuxu.

Brzy se můj optimismus ale začal vytrácet, a to hlavně kvůli dvěma problémům:

  1. Nedaří se přepínání mezi LCD a externím monitorem pomocí funkčních kláves (Fn+F5), ačkoliv některé funkční klávesy fungují normálně – například jas a kontrast LCD, vypnutí/zapnutí touchpadu, vypnutí/zapnutí LCD atd. Překvapilo mě to o to víc, že můj starý notebook přepínal mezi LCD a monitorem bez problémů, a to klidně i během bootovaní, takže tyto klávesy zjevně nebyly vázány na OS.
  2. Nedaří se rozběhnout na externím monitoru rozlišení 1152×864 pixelů, na které jsem zvyklý a je na mém monitoru ideální – 1024×768 se mi zdá málo a 1280×1024 zase moc.

Acer a technická podpora

Stále ještě se zbytky optimismu se nenechám vyvést z míry a píšu dotaz na výše uvedené problémy na helpdesk Aceru – jsem přeci zákazník, mám notebook testovaný s Linuxem, určitě mi poradí. Proklikám se tedy několika formuláři, vyberu svůj typ notebooku, uvedu výrobní číslo, datum nákupu a spoustu dalších údajů a z volby „operační systém“ vybírám Linux (všimněte si, že Linux je v nabídce, což je poměrně zásadní informace pro další vývoj událostí). Dotaz odesílám a obratem dostávám potvrzení, že odpověď dostanu co nejříve.

Odpověď skutečně dorazila poměrně rychle, ale dorazila i mne:

Vazeny pan Krause,

Linux nepatri medzi oficialne podporovane systemy.

S pozdravom
Vladimir Jamrich
Acer Czech Republic 

Čtu odpověď několikrát a přemýšlím, jestli si ze mě pan Jamrich dělá srandu, nebo to myslí vážně, a odpovídám:

Vazeny pane,

ja jsem si zakoupil notebook Acer s predinstalovanym Linuxem (!) – TravelMate 2303NLC, takze Vase tvrzeni je trochu zvlastni. Vy tedy instalujete na sve pocitace neco, co nepodporujete, to myslite vazne? V tom pripade je to myslim dostatecny duvod k odstoupeni od smlouvy a vraceni nefunkcniho vyrobku.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat:

Vazeny pan Krause,

obavam sa, ze Vase tvrdenia nie su presne: nejedna sa o „predinstalovany Linux“, ale o tzv. zavadzac OS na platforme Linux.

S pozdravom

Vladimir Jamrich
Acer Czech Republic

To mě utvrdilo v tom, že se ze mě Acer pokouší dělat blbce, který nepozná, co si koupil, a otázal jsme se, zda je tedy typ TravelMate 2303NL prodáván se zavaděčem OS na platformě Windows, protože v jejich popisu je to jediný rozdíl, viz ceník:

Srovnání tech. parametrů stejného notebooku s Linuxem a Windows

Následující den mi telefonoval pán z Aceru (jméno jsem si bohužel nezapamatoval), který se sice omlouval, že dříve opravdu instalovali jakýsi zavaděč, a že tedy odpověď helpdesku byla zcestná. Nicméně trval na tom, že Linux prostě podporován není – „víte, jak to je s Linuxem, zkuste nějaká diskusní fóra“ – a že nikde nepíšou, že je Linux plně podporován (že jsou plně podporovány Windows tam nepíšou také). V podstatě uznal chybu v tom, že v materiálech není uvedeno, že funkčnost v Linuxu nemusí být 100% a že je v kontaktním formuláři Linux nabízen ve volbě OS. Obě chyby slíbil napravit (zatím se tak nestalo). Na otázku, zda nepovažuje takové jednání za uvedení zákazníka v omyl a za důvod k odstoupení od kupní smlouvy, mě odkázal na prodejce a jasnou odpověď jsem nedostal.

A co na to Sdružení obrany spotřebitelů České republiky?

Poměrně jasnou odpověď jsem ale dostal od Sdružení obrany spotřebitelů České republiky:

Podle § 616 občanského zákoníku odpovídá prodávající kupujícímu za to, že prodávaná věc je při převzetí kupujícím ve shodě s kupní smlouvou, zejména, že je bez vad. Shodou s kupní smlouvou se dále mimo jiné rozumí, že prodávaná věc má jakost a užitné vlastnosti smlouvou požadované, prodávajícím, výrobcem nebo jeho zástupcem popisované, nebo na základě jimi prováděné reklamy očekávané atp.
Ve Vašem případě se proto domníváme, že v případě, že byl v nabídce určitý systém (popisován) deklarován a tento nebylo možno pro daný notebook použít, máte právo na odstoupení od kupní smlouvy. Pokud není možno věc uvést do stavu s kupní smlouvou (opravou či výměnou věci a to podle požadavku kupujícího), můžete požadovat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit (požadovat vrácení peněz).
Ještě dodáváme, že rozpor s kupní smlouvou, který se projeví během šesti měsíců ode dne převzetí věci, se považuje za rozpor existující již při jejím převzetí (tj. svůj nárok můžete uplatnit až do 6 měsíců).

Závěr

Pokud se rozhodnete koupit počítač s předinstalovaným Linuxem, dobře si ověřte, co předinstalovaný Linux znamená, u některých firem to totiž nemusí znamenat vůbec nic a dostanete stejně neotestovaný hardware, jako když ho koupíte bez OS.

Cloud 24 - tip 1

Já osobně ještě vyčkám, koneckonců mám podle zákona šest měsíců čas, a pak se uvidí. Pokud se mi povede dva zmíněné problémy vyřešit, nebude s notebookem žádný problém a jednání Aceru překousnu. Nicméně je vcelku jasné, že můj příští notebook na 90 % nebude Acer, nesnáším totiž, když ze mě někdo dělá blbce.


Pokud by mi někdo uměl se zmíněnými problémy poradit, budu rád – můžete tak učinit v diskusi pod článkem, na fóru abclinuxu.cz, kde jsem již dotaz zadával, nebo mi napište soukromě, a pokud najdeme řešení, rád se o něj podělím s ostatními (a můžu ho poradit i helpdesku Aceru, aby mohli odpovídat smysluplně na dotazy svých zákazníků).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.