Hlavní navigace

Česká příručka Ubuntu 10.10 je zase úplně nová

7. 12. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ubuntu 10.10 vyšlo 10. října a nyní se na pulty knihkupectví dostává tradiční česká příručka, kterou připravuje Ivan Bíbr a jeho kolektiv autorů. Opět v ní najdete dvě DVD naplněná po okraj daty a také spoustu návodů, tipů, postupů a rad nejen pro začátečníky. Čím se kniha liší od svých předchůdkyň?

Samotné vydání knihy o Ubuntu 10.10 pravděpodobně není už pro nikoho překvapením. Ivan Bíbr vydává své knihy už sedmým rokem a v případě Ubuntu se jedná už o pátou publikaci jeho autorského týmu. Naposledy jsme psali o příručce k Ubuntu 9.10. U páté knihy na „stejné téma“ už člověka ale napadne: dá se vlastně ještě napsat o Ubuntu něco nového, nebo se jedná vlastně o recyklaci stejného textu jen se změnou obálky? I k tomu se během dnešní recenze dostaneme.

Ivan Bíbr na knize dávno nepracuje sám, ale pomáhá mu při tom tým osvědčených autorů, konkrétně jsou to pánové: Lukáš Helebrandt, Jiří Eischmann, Vojta Trefný, Kamil Páral a Milan Kozák. Většinu z nich pravděpodobně znáte, pohybují se okolo české linuxové komunity, publikují vlastní články nebo přednášejí na konferencích.

Deset novinek v Ubuntu 10.10

Ubuntu vyšlo desátého desátý desátého roku, má proto v názvu dvě desítky. I my jsme se těmito desítkami inspirovali a přinášíme vám deset nejzajímavějších novinek, které se v novém Ubuntu Maverick Meerkat objevily.

Už na první pohled je jasné, že se kniha zase o něco zvětšila. Pokud si porovnáme poslední tři vydání (9.10, 10.04 a 10.10), pak je jasně vidět, že stránek přibylo. V řeči konkrétních čísel publikace narostla o 12 % od minulé a o 40 % od předminulé knihy. S rozšiřováním Ubuntu přibývá i témat, která uživatelé zajímají.

Příjemné přitom je, že současně s tloušťkou knihy neroste adekvátně její cena. V porovnání s publikací o Ubuntu 9.10 přibylo 40 % textu a kdyby měla stejně stoupnout i cena, stála by nová kniha 470 Kč. Koupíte ji ale za 422 Kč, takže nakonec dostanete za své peníze více pověstné muziky než dříve.

Kniha se proměnila také z hlediska sazby, nový vzhled je úspornější, byla vyměněna některá písma, přibyly obtékané obrázky a po optimalizacích se tak na stránky vešlo podstatně více textu. Ostatně – porovnejte sami:

Vlevo stará sazba, vpravo nová

Dostáváme se k obsahu samotné knihy a tím pádem i k otázce ze začátku článku. Odpověď je jednoduchá: všechno je jinak a nezůstal kámen na kameni. S tím, jak překotně se vyvíjí Ubuntu a jak velké rozdíly bývají mezi jednotlivými verzemi, je třeba i výrazně přepracovávat i texty v těchto knihách.

Příručka k Ubuntu 10.10 tak má naprosto nové členění, které už neprovádí čtenáře jednotlivými položkami menu, ale logičtěji jsou akce rozděleny podle činností. Přehledně tak u sebe najdete kapitoly týkající se kancelářské práce, her, internetových aplikací, správy software, vylepšování Ubuntu nebo třeba práci v grafickém prostředí. Podle mého názoru pro běžného uživatele toto členění dává větší smysl.

Některé kapitoly byly výrazně upraveny, jiné musely být kompletně přepsány. Úplně nová je tak část týkající se instalace, protože instalátor byl samozřejmě v Ubuntu kompletně přepracován, což musí příručka odrážet. Nepoznáte kapitoly o GNOME, stejně jako o vylepšování Ubuntu. Naopak v případě popisu aplikací došlo jen k drobným změnám a přibylo jen několik málo nových kousků.

Kniha se rozrostla také o novinky, které nás vlastně teprve čekají. Mezi ně patří například GNOME 3 a nové desktopové prostředí Unity. S obojím je už dnes možné se setkat, ale stále se ještě jedná o rozpracované projekty, které čeká ještě hromada práce. Důležité jsou ale zejména proto, že Ubuntu v budoucnu plánuje přejít od GNOME právě k Unity. Kniha se ovšem nevěnuje žádnému dalšímu prostředí jako KDE nebo Xfce. Je to ale logické, většina popisovaných postupů je navázána na GNOME a prostředí KDE by tak vyžadovalo samostatnou knihu.

K příručce jsou opět přiložena dvě dvouvrstvá DVD, která obsahují upravenou verzi Ubuntu v 32 i 64bitové verzi. Celkem je na každém DVD je více než 8 GB dat.

root_podpora

Nejedná se přitom jen o klasické Ubuntu doplněné o další software z repositářů, ale systém je výrazně upraven, obsahuje českou a slovenskou lokalizaci, je automaticky doplněn o kodeky, důležité nesvobodné aplikace nebo rozšíření v prohlížečích (třeba Flash či Java). Autoři také upravují vzhled celého systému, přizpůsobují konfiguraci našim místním zvyklostem a dokonce řeší některé problémy, které existují v oficiálním vydání Ubuntu. Už jen kvůli obsahu DVD se vyplatí příručku pořídit.

Informace o knize

Název: Ubuntu 10.10 CZ
Podtitul: Praktická příručka uživatele Linuxu
Autor: Ivan Bíbr a kolektiv
Vazba: brožovaná
Počet stran: 368 černobílých
Datum vydání: listopad 2010
Nakladatel: Computer Press
ISBN: 978–80–251–3007–0
Cena: 422 Kč, 17,5 €

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.