Hlavní navigace

Co nám přinese nová Fedora 7

8. 1. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V poslední době se začíná opět hodně hovořit o projektu Fedora, především v souvislosti s ukončením Fedora Legacy. Blíží se ovšem také vydání sedmé verze tohoto populárního systému a už nyní jsou k dispozici některé předběžné informace. Co bude nového? Na co se můžeme těšit? Jakých technologických novinek se dočkáme?

Časový harmonogram

Podle plánu by měla nová Fedora vyjít na konci dubna. Vývojáři mají tedy dost času na přípravu všeho podstatného a vychytání všech much. K dispozici je podrobný harmonogram celého procesu přípravy na vydání.

Časový harmonogram Fedora 7
Datum Událost
23. ledna 2007 zamrznutí pro Test1
30. ledna 2007 vydání Test1
20. února 2007 zamrznutí vlastností
zamrznutí řetězců pro překlady
zamrznutí pro Test2
27. února 2007 vydání Test2
19. března 2007 zamrznutí překladů
zamrznutí Test3
26. března 2007 vydání Test3
celkové zamrznutí – dále jen oprava chyb
5. dubna 2007 zamrznutí ostré verze
26. dubna 2007 vydání Fedora 7

Novinek nebude v chystané Fedoře rozhodně málo. My si nyní představíme to nejdůležitější a nejzajímavější, co pro nás vývojáři na duben připraví.

Sloučení Fedora Core a Extras

Fedora je od počátků rozdělena do dvou větví. Zatímco Fedora Core obsahuje jakési jádro systému, Extras obsahuje řadu doplňkových balíčků. Například linuxové jádro a Apache jsou v Core, ale hry a specializované utility najdeme v Extras.

Počínaje verzí 7 přestávají vývojáři rozdělovat repositáře Core a Extra a všechny balíky ukládají do společného Fedora zdroje. Odpadne tak řada zmatků a především rozporů ve vývoji.

Jistou nevýhodou bude zvýšení objemu samotné distribuce. Na druhou stranu velké množství uživatelů dnes instaluje systémy ze sítě a nějaké to DVD navíc už nikoho nezaskočí.

Rozšíření doby podpory

V souvislosti s ukončením projektu Fedora Legacy bylo oznámeno rozšíření oficiální podpory vydaných verzí z předchozích šesti až osmi měsíců až na třináct měsíců. Uživatelé se tak budou moci držet jedné verze systému až dvakrát delší dobu.

Nový update systém

S předchozí změnou souvisí i úprava update systému. Ten musí být schopen dodávat uživatelům opravy pro různé verze Fedory, které budou v konkrétní chvíli dostupné.

Součástí nového nástroje bude také rozhraní pro automatické testování distribuovaných balíčků. Zároveň by se do testování a zasílání oprav měla zapojit také komunita. Pokud vše půjde dobře, měl by být k dispozici nový nástroj pro udržování bezpečných instalací po celou dobu podpory.

Urychlení startu a ukončení systému

Toto je jedna z vlastností systému, na které hledí především desktopoví uživatelé, kteří počítač zapínají a vypínají poměrně často. Vývojáři se tentokrát zaměřili na vyladění a zkrácení těchto obtěžujících procesů.

Podle všeho je možné učinit několik relativně jednoduchých kroků, které povedou ke zkrácení potřebných časů, aniž by bylo třeba nějak zásadně systém měnit. Konkrétně jde o následující oblasti:

  1. nenahrávat nepotřebné části systému
  2. definovat spouštěné součásti podle dostupného hardware
  3. vyladit startované služby, aby prováděly minimum IO operací
  4. lépe rozložit spouštění dle vytížení disků
  5. definovat skripty, které nepotřebují při vypínání shodit
  6. vylepšit organizaci dat na disku

Zjednodušená podpora kodeků

Uživatelé mají rádi všechno pohromadě a chtěli by mít po instalaci vše pohromadě. Bohužel Fedora při instalaci přímo nenabízí podporu nesvobodných formátů jako je MP3, MPEG a podobně. Uživatelé si ji proto musí doinstalovat zvlášť.

Přestože se nejedná o výraznou komplikaci, vývojáři chtějí jít uživatelům naproti a vyvíjejí proto nové, a do jisté míry automatizované, řešení. Nově by tedy měl systém sám rozpoznat, že se uživatel snaží přehrát soubor v (zatím) nepodporovaném formátu a měl by jej přesměrovat na stránku, která mu umožní jednoduše podporu legálně doinstalovat.

Tvorba vlastní podoby distribuce

Jelikož je Fedora svobodnou distribucí, každý si může vytvořit vlastní upravenou verzi. Vývojáři se proto rozhodli, že přípravu některých úprav zjednoduší a nabídnou tak pohodlnou cestu k vytváření vlastních odnoží bez nutnosti upravovat balíčky.

Uživatel si tak bude moci vytvořit vlastní systém, u kterého si určí výchozí chování. Bude moci nastavit spouštěné služby, runlevel, vlastní grafické téma a podobně. Ideální například pro prodejce počítačů, kteří tak budou moci dodávat „vlastní” Fedoru upravenou na míru.

Sloučení slovníků aplikací

V současné době existuje řada aplikací, které si nesou vlastní slovníky. Jsou to například OpenOffice.org, Firefox, Thunderbird, aspell a další. To přináší poměrně nepříjemnou schizofrenii, kdy každý software obsahuje jinou slovní zásobu. Nová Fedora by měla tento problém elegantně řešit.

Vývojáři mají v plánu vytvoření jednotné slovníkové vrstvy, která se bude starat o jeden společný zdroj. V současné době je už jsou připraveny potřebné patche pro jednotlivé aplikace a je potřeba sloučit samostatné balíčky se slovníky.

Rychlé přepínání uživatelů

Velmi příjemná novinka, která umožní velmi rychle změnit přihlášeného uživatele, aniž by došlo ke ztrátě práce toho předchozího. Jakmile druhý uživatel dokončí úkol, první se opět přihlásí a pokračuje přesně tam, kde skončil. V průběhu práce bude také možno libovolně mezi otevřenými sezeními přepínat.

Ke zprovoznění této funkce bude potřeba vyřešit řadu problémů jako práva k hardware, chování aplikací v neaktivních sezeních a podobně. Rozhodně se nejedná o snadný úkol, ale jeho vyřešení zpříjemní práci s více uživatelskými účty.

Nové live CD/DVD Fedora

Fedora 7 by měla také poprvé přinést vlastní live médium, které bude součástí běžného vydávacího procesu. Živý systém bude možno po vyzkoušení také nainstalovat a pak používat jako běžnou Fedoru. Připravuje se také podpora běhu z USB flash disku.

Robustní podpora bezdrátu

Bezdrátové technologie jsou dnes snad všude a uživatelé pochopitelně chtějí, aby Fedora podporovala co nejširší skupinu hardware a nabízela stabilní podporu, která bude zároveň uživatelsky přívětivá.

Vývojáři tak chtějí uživatelům zpřístupnit veškerý dostupný WiFi hardware a otestovat jeho spolupráci s WEP i WPA sítěmi. Zároveň chtějí vyzkoušet problematické situace a zkontrolovat stabilitu celého řešení. Do jádra by se měly dostat nové ovladače karet.

Cloud 24 - tip 1

K tomu je potřeba také rozšířit množinu firmware jednotlivých zařízení, které Fedora umí obsluhovat. Konkrétně by se tak měla objevit podpora ipw2200, ipw2100, zd12*, bcm43×x, ipw3945 a dalších.


Informace byly získány z Fedora Wiki.

Vyhovuje vám spojení Core a Extras?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.