Hlavní navigace

Openbox: poznejte skutečný WM

28. 12. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Už vás nudí nenažraná a přebujelá desktopová prostředí? Nemůžete přijít na chuť gigantickým klikátkům, která jsou praktická asi jako hrábě do kapsy? Chcete vyzkoušet něco jednoduchého, ale přitom maximálně schopného a užitečného? Pak si nenechte uniknout jedno velmi zajímavé desktopové prostředí - Openbox.

Co to je?

Openbox je moderní, lehký window manager (WM). Na jeho stránkách drobet propagandisticky píší, že Openbox je vlastně úplně nový typ WM, v čemž jim – po vyzkoušení mnoha a mnoha dalších WM – musím dát za pravdu. Pro zajímavost podotýkám, že jeho binárka má pouhých 192 kB, což je opravdu málo i v porovnání s ostatními lehkými WM.

Openbox je skutečný minimalista, se kterým si, co se jednoduchosti týče, žádný jiný *box nezadá. Věřte nebo ne, ale Openbox nejenže neřeší panel, ale dokonce ani pozadí plochy. Což neznamená, že nemůžete mít panel nebo obrázek na ploše, ale o tom za chvilku.

Openbox se tedy stará „jen” o dekorace oken, jejich umisťování, virtuální plochy a menu. Jinými slovy se vám – stejně jako mně – může stát, že při prvním spuštění budete čekat, čekat a čekat, kdy už ten „krám” konečně naběhne, až vám dojde, že tohle je skutečně všechno a pokračování už to vážné mít nebude.

Co se týče kořenů Openboxu, ty lze hledat v Blackboxu, z něhož do verze 2 (včetně) vycházel. V dnešní době (aktuální verze je 3.3) je kompletně přepsán de novo. A jak už je v linuxovém světě zvykem, je pod GPL licencí.

Vlastnosti

  • Rychlost. Openbox sám o sobě nabíhá okamžitě, překreslování je bezproblémové a zabírá minimum systémových prostředků.
  • Jednoduchost a účelnost. Žádné zbytečnosti, obsahuje pouze to, co WM opravdu obsahovat má.
  • Božská konfigurovatel­nost. nejroztodivnější klávesové zkratky (Emacsisti si můžou vyhrát) a „myší akce”, jak tomu říká Openbox.
  • Pipe-menu. Pi…co? Pipe-menu! Že jste to nikdy neslyšeli? Asi nemáte Openbox. Pipe-menu jsou skriptem generovaná menu. Jak jistě tušíte, to, že jsou generována skriptem, je dobré kvůli tomu, aby mohla být dynamická. K čemu se dají využít? Mountování ISO obrazů ve vaší sbírce filmů, záložky Firefoxu, Nautilu, změna pozadí, nové maily, killnutí nejvíce CPU či RAM žeroucích aplikací (což člověk velice ocení, když mu teče do bot), procházení nápovědy nebo třeba procházení TODO souborů v některé vaší složce. A samozřejmě fantazii se meze nekladou.
  • Rezistence oken.To znamená, že Openbox si pamatuje umístění a rozměry okna do dalšího spuštění.
  • Podpora Xineramy. Xinerama umožňuje použítí dvou (a více) fyzických monitorů jako jednu velkou virtuální plochu. Pro lepší pochopení doporučuji podívat se na ten odkaz, je tam obrázek, na kterém je to názorně ukázáno.
  • Veškerá konfigurace v XML. Určitě zajímavý nápad. Má své plusy i mínusy, z pohledu uživatelského je to psaní navíc, a co irituje mne, že se pochopitelně nedá použít klasický komentář hashem (#), místo něj je tu ne příliš praktický XML <!-- komentář --> Programátor ale zajásá nad standardem – pro jakýkoliv moderní programovací jazyk je k disposici slušná XML knihovna.

Jdeme do toho (instalace)

A priori předesílám, že nemíním držet na internetu již poněkud zaběhlou tradici a nebudu rozebírat instalaci na sto a jeden způsobů – kdo neumí instalovat software pod Linuxem, pak je pro něj stejně vhodnější KDE nebo Gnome a ostatní si s tím už poradí. Takže jediné, co prozradím, že jediný balíček, který vám stačí ke štěstí, je přímo balíček se jménem openbox. Na „slušné” distribuci by neměl mít žádné závislosti nebo maximálně obconf. Dále doporučuji věnovat pozornost balíčku openbox-themes, máte-li jej v distribuci.

Témata

Jednoduše je stačí rozbalit do složky ~/.Themes.

Sehnat se dají třeba na Boxwhore.

Co prostě musíte mít

Nevím jak pro vás, nicméně pro mne je zcela nezbytné mít run dialog. Jako nejvhodnější kandidát mi příjde prográmek gmrun. Samozřejmě spouštět jej přes menu by bylo asi jako programování kernelu v bashi, a vzhledem k zažitému spouštění přes Alt+F2 doporučuji do ~/.config/openbox/rc.xml do sekce keyboard napsat toto:

  <!-- RUN DIALOG -->

  <keybind key="A-F2">
    <action name="execute"><execute>gmrun</execute></action>
  </keybind>

Panel

Mezi panely se dá v celku dobře vybírat. Mně se nejvíce líbí pypanel. Jak již název napovídá, je napsán v Pythonu. Nabízí průhlednost, možnost ignorování určitých oken na panelu, ukazování oken ze všech ploch nebo z té právě aktuální, ukazování či neukazování minimalizovaných oken a spoustu dalších voleb. Na konfiguraci neexistuje žádné klikátko, používá se konfigurační soubor  ~/.pypanelrc.

Velmi pěkný je fbpanel a lxpanel. Budete-li je zkoušet, patrně vám příjdou „krapet“ podobné. Je to tím, že lxpanel je forknut od fbpanelu. Nabízí průhlednost (která ale bohužel není tak docela úplná), menu, vlastní konfigurační nástroj a pluginy. Napsáno v jazyku C.

Další možností je perlpanel. Nabízí kupříkladu applety a lze jej také zařadit k povedeným panelům.

Můžete samozřejmě použít i gnome-panel, xfce4-panel nebo kicker.

Ikonky na ploše

Pokud nesdílíte mé přesvědčení, že mít ikonky na ploše je barbarství, můžete sáhnout po utilitce idesk, případně Rox filler.

root_podpora

Notifikátory, měřidla, blbinky

Toto už není tak nezbytné, tak jen ve zkratce: určitě vám může být dost prospěšný gkrellm, conky nebo torsmo, případně nějaké ty desklety – gdesklets jsou z těch zdařilejších, existují také adesklets, ale ty mi moc funkční nepřišly. A samozřejmě pokud na rozdíl ode mne nejste na QT, pak je superkaramba jasná volba. Další pěkné featurky jsou dokovatelné aplikace.

A jak to vypadá …

OpenBox 1
OpenBox 2

Závěrem…

Doufám, že se mi povedlo vás naladit Openbox-pozitivně. Pokud uvažujete, že byste jej třeba mohli používat místo svého dosavadního desktopu, určitě si nenechte ujít příští díl, kde se budu věnovat konfiguraci, a hlavně na třetí a poslední díl, ve kterém se mimo jiné podíváme na nejlahůdkovější vlastnost Openboxu – pipe-menu.

Odkazy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.