Hlavní navigace

Názory k článku Programovací jazyky používané v SSSR (část 1 – DSSP)

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 2. 2010 7:04

    100% Lenin (neregistrovaný)

    Svého času se tu programovalo i v různých derivátech Basicu, které měly zajímavou vlastnost, celá množina příkazů se psala v azbuce.
    Dojde v dalších dílech i na tyto speciality?

    Pozůstatkem takové lokalizace je místní specialita, kdy si koupíte programové vybavení (myslím, že například 1S (http://www.1c.ru/)) a své extenze si můžete psát v azbuce nebo anglicky.
    Je zajímavé vidět program napsaný v azbuce. Zvyknete si, zase to není až tak neobvyklé.
    Další místní specialitou je to, že narážíte na strategii typu:
    Chceme aby náš SW byl dobrý? Pokud ano, pak musíme mít vlastní programovací jazyk.
    Na otázku proč? Se mi dostalo vysvětlení, že pak nám to horko těžko někdo ukradne.
    A to je teprve ta správná pecka, když mátě takový SW a musíte dát dohromady partu programátorů, kteří musí dodělat to a přibastlit to a to a ještě ono.

    To by i sám Lenin Power začal nadávat rusky a dobrovolně by se dal na pokání.

    všem příjemný den.

  • 23. 2. 2010 8:13

    Karel (neregistrovaný)

    Chlape ses dobre, to je skoro na knizku. I kdyz hodne clanku na rootu ma vysokou kvalitu. Tento serial je o ligu jinde. Nic nez jen chvala.

  • 23. 2. 2010 12:05

    Viky (neregistrovaný)

    Slovo SPACE ve Forthu neznamená vložení znaku mezera na zásobník, ale vytisknutí mezery. K vložení znaku mezera na zásobník slouží slovo BL.

  • 23. 2. 2010 12:39

    V.Novák (neregistrovaný)

    kde celý jazyk byl kompletně přepsán do ruštiny. Takže VYČITAJ místo SUBTRACT (nepletu-li se moc) a pod. Bohužel to, co v angličtině dokonce vypadá jako věta, ve slovanských jazycích je hrůzné.

    Já vůl tu knihu v rámci nějakého stěhování vyhodil…

    Ale učebnici Snobolu mám!

  • 23. 2. 2010 14:31

    klusacek (neregistrovaný)

    Pekny clanek. Bude i nejaka zminka o Refalu?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Refal

    Na rozdil od Algolu prelozeneho do azbuky a mirne modifikovaneho Forthu, je to neco noveho, vzhledem k dobe vzniku asi i puvodniho a dodnes pomerne pokrokoveho (beznym stylem prace v Refalu bylo vyuziti metaprogramovani (via partial evaluation), kdy si uzivatel napsal interpretr sveho jazyka (v Refalu) a pak ve svem jazyce popsal co chce resit. Misto aby to ale nakonec spustil interpretovane, prohnal takovy program pres tzv. superkompilator, coz byl program v refalu, ktery vyhodnotil slozeni interpretru s programem ktery by mel interpretova, cimz mu vysel (mnohem rychlejsi) program v Refalu ktery delal totez — ten se pak spustil).

  • 23. 2. 2010 14:56

    Mard (neregistrovaný)

    Že by ruský továrišči nazvali svůj programovací jazyk zkratkou z angličtiny a použivali pro zápis programu zkratky z anglických slov popisujících činnost příkazu? A neukradli to někde v tý zahnívající kapitalistický cizině, jako věšinu toho ostatního vybavení? Pamatuji na ČVUT EC1045, co k ní bylo dodánu i ruské programové vybavení a tam bylo dokonce i spojení na americkou helpline :-)

  • 23. 2. 2010 15:59

    Viky (neregistrovaný)

    Že ruský režim byl na fig ještě neznamená, že v SSSR žili samí blbečci. Mimo to, obšlehávání byla, je a bude běžná věc vždycky a všude – pokud je někdo ve vývoji dál. Je docela logické, že po desetiletích zasahování ideologie do vědy, jež způsobilo technologické zaostávání, radši okopíruju to, co už jinde funguje, než abych ztrácel čas s vlastním vývojem na zelené louce. To je za dané situace jediný způsob, jak ten náskok stáhnout. A řekl bych, že to, že si vybrali k okopírování především technologické řady od IBM, svědčí naopak o poměrně velké prozíravosti východních odborníků.
    Pokud jde o používání anglických slov – to je naprosto normální, tak jako je normální v muzice používat italské názvosloví – a bylo tomu tak i v SSSR. Zmíněné překlady klíčových slov do azbuky apod. bych považoval spíš za kuriozity.
    Mimoto, autor jazyka Refal, Valentin Turčin, měl sám problémy s režimem. V 70. letech ho z politických důvodů vyhodili z práce a vzala si ho na mušku KGB. Myslím, že lidé jako on si vaše opovrhování a dehonestování rozhodně nezaslouží. Ti lidé dělali co bylo v jejich silách a v rámci podmínek, jež v té době v té zemi panovaly, aniž by se mnohdy dočkali nějakého uznání. Já před nimi naopak smekám, že za takových okolností ty technologie skutečně okopírovat dokázali a ještě vytvořit nějaké vlastní – bez adekvátních pracovních podmínek a v situaci, kdy byl nedostatek úplně všeho. Na co měla IBM tisíce lidí a stamilionové rozpočty, na to muselo ve východním bloku stačit pár desítek lidí a rozpočet, že by za to za mořem ani nepořídili polední kávičky. Však také na Západě si moc dobře všímali práce těchto lidí a usilovali o ně jak za minulého režimu, tak po jeho pádu – místo aby se dost primitivně posmívali jejich práci, jako třeba někteří zdejší borci, kteří ve srovnání s nimi v životě nic nedokázali.

    BTW – АЛгоритмический язык РЕкурсивных Функций mi nepřipadá zrovna jako angličtina.

  • 23. 2. 2010 17:20

    100% Lenin (neregistrovaný)

    Mírný souhlas,

    dle pana Kafarova staršího, ho zabáslo vnitro v padesátých letech za „propagaci imperialistické pavědy – Kybernetiky“.
    Dneska je to jméno, které je na západ od nás pojmem a ne dojmem.
    Jeho přednášky byly excelentní a formovaly technické myšlení pro nové technologie.
    Kafarov mladší byl divous, ale s partou těch správných lidí vytvořil terminálové rozhraní pro nás študáky, které makalo způsobem „když poznám část direktivy Fortranu, zbytek za tebe dopíšu“.
    Strašně mne to štvalo, ale dneska je to normální věc.
    Škoda, měl to patentovat. To by gůgl asi pěkně cáloval a ostatní taktéž (v našeptávačích) :-).
    Zkoušky stály za to a někdy mám dojem, že to kvantum teorie a praxe co jsme měli k dispozici je dnes nahrazováno blábolením. Lidi aby jeden hledal.

    Asi to je dáno tím, že tehdy to vše bylo nové a kam se člověk vrtl, tam mohl něco vytvořit. Dnes je to již o něčem jiném, ale nenechte se zmást – i vy můžete klidně tvořit. I vy můžete dokázat, že jste lepší než-li ti nadšenci před 40–50 lety.
    Ne jenom mlátit prázdnou slámu a pomlouvat něco, o čem nic, ale opravdu nic, nevíte.

    Příjemný zbytek dne.

  • 23. 2. 2010 22:19

    houska (neregistrovaný)

    Jiste, vsude jsou schopni lide. Ale tamejsi system, jak jste spravne napsal, jim nepral. Takze se zamyslete, co asi tak vymyslel svetoborneho ten, co nastoupil (jiste s pozehnanin KGB) na Turcinovo misto po jeho vyhazovu, zda Turcin mohl po vyhazovu neco prosadt a jak asi tak vykazoval nejakou cinnost onen nahradnik jinak nez kopirovanim zvenci. Je podle mne mimo veskerou pochybnost, ze i rusti soudruzi byli tupi hovada (ba asi jeste tupejsi nez nasi kvuli mnohem vetsi izolaci), takze byt vama, soudruhu bych se nezastaval. Bez Jermaka a Dezneva by to nedotahli ani na Horni Voltu.

  • 23. 2. 2010 23:24

    Viky (neregistrovaný)

    Soudruzi aparátčici nejspíš ano, ale inženýři a technici, kteří ty počítače dávali fyzicky do kupy, v žádném případě. A to jsou ti, které jsem měl na mysli.

  • 23. 2. 2010 23:39

    houska (neregistrovaný)

    Jenze ono to nebylo oddelene, vime? Jak si treba vysvetlujete famozni poruchovost sovetske techniky?

  • 24. 2. 2010 0:38

    Viky (neregistrovaný)

    Svatá prostoto! To myslíte vážně, nebo si jen děláte srandu? Když soudruzi ideologové provedou čistky ve výzkumácích a podnicích, kybernetiku prohlásí za buržoazní pavědu a pak si najednou po dvaceti letech uvědomí, že je to docela užitečná věc a vám řeknou „soudruhu, co bylo, to bylo, teď potřebujeme počítače, tak se koukej snažit a během příští pětiletky ať je to hotový, pracující lid tě tu celou tu dobu trpěl, tak teď ukaž, že to nebylo zbytečně…“ To by mě opravdu zajímalo, co byste vy za takové situace vykouzlil za zázraky. Vy si patrně nedovedete představit, co to bylo za stresy pro všechny zúčastněné… Když byl někdo veřejně očerněn, že zatímco Kombajn Uhlovič Báňskij láme v dolech rekordy, tak vy nejste schopen ani plnit plán ve výrobě počítačů a máte vysokou poruchovost. No ještě aby! Když vám DRAMky z jiné fabriky dodávají s dvouletým zpožděním a jsou kazové, když někdo zapomněl naplánovat výrobu prachobyčejných konektorů FRB a vy je nemáte čím nahradit atd… A samozřejmě je jasné, že stejné problémy měla i ta fabrika na integráče, když jí subdodavatelé nebyli schopni dodat materiály, polotovary a nástroje v dostatečné kvalitě. Prakticky neustále se musely řešit ještě tyhle problémy navíc. Ty obšlehlé počítače byly navenek skutečně kopie, ale vevnitř ty jednotlivé moduly byl skoro komplet redesign, prostě protože ty součástky, z nichž byly originály, nebyly k dispozici, nebo byly příliš drahé a nebyly v potřebném množství. Když vám chybí potřebný materiál, peníze, lidi, čas a konec konců i zkušenosti z dřívějška, tak se nikdo nesmí divit, že výsledek nemůže být ideální.

  • 24. 2. 2010 11:10

    atarist (neregistrovaný)

    Tak treba Koroljova napred taky zavreli do gulagu nekde na Sibiri (od te doby mel podlomene zdravi) a potom zjistili, ze bez nej proste do vesmiru nepoleti. Takze ho udelali sefem kosmickeho programu, samozrejme te technicke casti, okolo se asi pohybovalo dost politruku atd. Samozrejme to vuubec neni idealni, ztraci se tak spousta casu a tech nejlepsich lidi, proto take toto zrizeni technicky zacalo zaostavat.

  • 24. 2. 2010 11:13

    atarist (neregistrovaný)

    To byla vyhoda :-), stejne jako v pripade pocitace SAPO. Proste clovek musel pocitat s poruchami, tak to uz dopredu navrhnul tak, aby to fungovalo i v pripade poruchy, takze jisteni RUZNYMI technologiemi atd. Vyplatilo se to v kosmickem programu, takze se ted lita hlavne z Bajkonuru, zatimco levnejsi ale poruchovejsi raketoplany jdou do srotu.

  • 24. 2. 2010 12:32

    V.Novák (neregistrovaný)

    Raketoplány rozhodně nejsou levnější. Měly být levnější – protože opakovaně použitelné. Jenže se ukázalo, že opakovaná použitelnost je TAK drahá, že vyrobit komplet novou raketu – a tu při letu komplet zničit – je řádově levnější než raketoplán po každém letu kompletně repasovat. A bez toho to nejde.

    Rusové technice moc nevěří – a tak ji stavějí co nejspoklehlivější a kde se dá spolehnout na fyziku, tak to udělají. Američani jsou optimisti.

  • 24. 2. 2010 13:35

    pe25tr (neregistrovaný)

    Sověti zůstali u „spolehlivých“ lodí Sojuz proto, že jim nic jiného nezbylo. Projekt raketoplánu Buran… však víte. Američané lodě Apollo přestali používat, protože mohli…

  • 24. 2. 2010 15:00

    klusacek (neregistrovaný)

    Americani prestali Apollo pouzivat, protoze von Braun upadl v nemilost. Puvodne se planovalo ze tu technologii pouziji pro orbitalni stanice a pro zakladnu na mesici a existoval rozpocet na vyvoj a stavbu odvozene rakety ‚Nova‘ (nekolikrat vetsi nez saturn-5) urcene k pilotovane misi na Mars s cilem pristat tam v roce 1984, ale Nixon to zamitl (pritom i po prepoctu na dnesni penize to bylo mnohonasobne min nez naklady na soucasne ropne/ideove valky).

    von Braunovi nemohli zapomenout praci pro Hitlera a taky to, ze byl na verejnosti pomerne obliben, tak se ho zbavili metodou povyseni. Udelali pro nej v NASA specilani ‚papirove vysokou‘ pozici, ktera ale nemela zadne rozhodovaci pravomoci.

    Kdyz se ho zbavili tak pak po jeho smrti vyhazeli vsechny nemecke inzenyry aby meli moralne cisty vyvojovy team. Posledni co von Braun ovlivnil byla koncepce raketoplanu: rozmluvil jim single-stage-to-orbit design, protoze videl ze na neco tak komplikovaneho nemaji.

    Pritom bez nej bychom na mesici do ted urcite nebyli. Byl to on, kdo chodil se vsemi poradci Kennedyho na golf, na hon, na plesy a nekolik let do nich hucel ze je mozne tam pristat.

  • 24. 2. 2010 15:49

    V.Novák (neregistrovaný)

    Existoval program Apollo Applications, který na základě Apolla (a byla to vynikající loď!) a Saturnu (což byla vynikající raketa) měl vést ke stavbě orbitálních stanic, měsíční základny a případně dokonce dálkových letů k Marsu a Venuši bez přistání. Místo LEM měl být k Apollu připojen obytný modul.

    Otázka je, jak by tohle dopadlo, osobně si myslím, že let na Měsíc byl na hraně použitelné techniky i technologie – ale orbitální stanice byly reálně.

    Tak to všechno zahodili a jali se vynalézat raketoplán… A tím se tak dokonale uzemnili, že je Sověti zase předběhli. Co – předběhli… Předklopýtali! Jenže i pomalou chůzí předejdu toho, kdo stojí.

  • 24. 2. 2010 15:42

    V.Novák (neregistrovaný)

    Raketoplán Buran měl lepší koncepci než STS, ale jeho provoz byl stejně drahý jako STS – a to SSSR/Rusko neutáhlo.

    Ovšem Rusové se měli k čemu vrátit, protože Sojuz nezavrhli jako USA Saturny. Když po havárii Challengeru neměli Američani čím létat (a dokonce měli nedostatek i obyčejných raket pro vynášení družic), uvažovali o návratu k Apollu a Saturnu – a zjistili, že nemají dokumentaci, výkresy se ztratily, linky jsou zrušené,… takže není k čemu se vracet a museli nadále používat drahé a málo bezpečné raketoplány.

    Že je Sojuz (a tím myslím jak několik modifikací raket, tak kosmickou loď) nejspolehlivější pozemšťany vyrobený kosmický prostředek, je uznáváno všeobecně a ani NASA se s tím neskrývá.

    Američani přestali Apolla používat, protože postupovali obvyklou americku cestou – rychlý rozběh, zavržení všeho dosavadního, „to uvidíte, co my vyvineme!“ – a pomalé ukončení, odstoupení a nadšený rozběh k dalšímu holubovi na střeše. STS museli dokončit, protože prostě seděli na Zemi a mohli jenom zírat, jak Sověti lítají, budují kosmické stanice, učí se žít v kosmu týdny a pak měsíce, pak déle než rok a vozí tam cizí kosmonauty.

  • 24. 2. 2010 18:50

    jui (neregistrovaný)

    Tyto údaje mám z jedné knížky…
    Cena rakety je v řádově v milionech $
    Jeden start raketoplánu vyjde na 0,5 miliardy $, dalších 0,5 miliardy stojí kontrola technického stavu… musí se zkontrolovat každá keramická destička atd…

    Kdesi jsem četl takové trefné přirovnání…
    Zatímco Američané vyvíjí pero, které je schopno psát ve stavu beztíže, rusové použijí obyčejnou tužku…

  • 24. 2. 2010 8:46

    100% Lenin (neregistrovaný)

    Je zajímavé vidět, že vše se točí ve spirále. Chápu, že technika nám rétoriky mnoho nedala. Chápu i to rozčilení. Avšak, mohl bych vás požádat o upřesnění té teorie o izolaci? Samozřejmě mluvme o izolaci vědeckého ducha!
    Rozeberte ji do mrtě!
    Předveďte nám to!
    A dokažte nám onu teorii!
    Sdělte nám kdo jsou ta „tupá hovada“.

    O božský, óoooo dokonalý, soudruhu náš nejinformovanější. Šup šup. :-) čekáme na novou porci té správné pravdy.

    :DDDDDDDDDDDD­DDDDDDDDDDDDDDD

  • 24. 2. 2010 11:06

    atarist (neregistrovaný)

    No v SSSR (ale i CSSR) byli, stejne jako jinde na svete, hoodne chytri lidi a potom naopak blbci, co je brzdili. Ale uz v sedmdesatych letech se bezne ve statech RVHP delaly operacni systemy i programovaci jazyky s anglickymi slovy – ty zeme nebyly izolovany od Zapadu, alespon co se tyka vedeckych poznatku, nenechte se mylit.

    Pokusy o cesky Pascal dopadly dost smesne, trosku to chapu o ceskeho Karla nebo i Basicu.

    Samozrejme se kradlo obema smery, viz napriklad kosmicky program atd.

  • 23. 2. 2010 16:31

    VS (neregistrovaný)

    Vážený pane Tišnovský,

    vždy se rád těším na Vaše články, protože ať už mě téma zajímá hodně nebo si chci jen oživit zbytky zasutých vědomostí, vždy je čtení Vašich článků obsahovým požitkem. Jak už to ale bývá, člověk má tendenci nenapsat jen pochvalu, takže mě k napsání reakce přivedla až prosba, abyste k vynikající kvalitě obsahové přidal i zlepšenou kvalitu formální – třeba tím, že název ,,Sovětský svaz`` bude psát jen s jedním velkým S a přídavné jméno sovětský (uvnitř věty) s malým S (neboť není přivlastňovací ke vlastnímu podstatnému jménu).

    Děkuji za zvážení.

    VS

  • 28. 2. 2010 18:37

    toxygen (neregistrovaný)

    Zdravim :)
    chcel by som sa spytat, ci niekto nema info o tychto dvoch (troch) ruskych programovacich jazykoch. Jeden je low-level a druhy high-level jazyk. Obidva boli/su pouzivane vo vesmirnom programe ZSSR (dnesko Ruska).

    za kazde info by som bol velmi vdacny

    toxygen