Hlavní navigace

Recenze Kindle Paperwhite: svítící e-papír podle Amazonu

14. 1. 2013
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Na elektronickou čtečku Kindle Paperwhite se netrpělivě těšil celý svět. Bylo to znát především podle zájmu a předvánoční nákupní horečce. Jeho hlavním tahákem je samozřejmě svítící elektronický papír, ale má i další přednosti, kvůli kterým jde o velmi zajímavou čtečku hodnou vaší pozornosti.

Když se v dubnu loňského roku objevila na trhu čtečka Nook společnosti Barnes & Noble, všechny ohromilo integrované podsvícení. Známé výhody elektronického papíru jako kontrast a velká čitelnost zůstávají, navíc si ale můžete na knížku posvítit bez všemožných lampiček, které si stejně většina čtenářů ke starším modelům pořídila. Záhy podobnou čtečku oznámil i Amazon, ale její uvedení na trh zabralo další půlrok.

Kindle Paperwhite byl představen a uvolněn v říjnu 2012 a podle zájmu bylo jasné, že šlo o trefu do černého. Nebylo prakticky možné si jej objednat z USA tak, abyste jej jistě dostali do Vánoc. Já jsem jej nakonec objednal v Německu a nechal si jej doručit přes schránku Mailboxde.cz. Čtečka dorazila včas.

Mezi Kindle 4 a Touch

V ruce jsem už několikrát držel Kindle 4 (s tlačítky) a Kindle Touch (dotykový) a samozřejmě se nevyhnu srovnání. Trochu jsem se bál, že Paperwhite bude rozměrově stejný bumbrlíček jako Touch. Ten už v ruce působí trochu neohrabaně. Zejména jeho tloušťka přesahuje jeden centimetr, což už je pro mě na hranici pohodlného čtení.

Dojem z Paperwhite je ale naštěstí jiný, je sice o něco větší než subtilní Kindle 4 (respektive rozměrově stejný Kindle 5), ale je o nějaký ten milimetr menší než Touch. Čísla to potvrzují, Paperwhite je na půl cesty mezi sourozenci a jeho rozměry jsou 169 mm × 117 mm × 9,1 mm při váze 213 gramů.

Klasické balení čteček od Amazonu

Paperwhite tedy působí v ruce velmi příjemně, podobně jako tlačítkový Kindle. Stejně jako on má i kolem displeje menší rámeček než Touch, což je logické, protože všechny zmíněné čtečky mají displej o rozměrech 6". Tím ale rodinná podoba končí.

V černé a s dotyky

Amazon u svých čteček prošel zajímavým designovým vývojem. Původní čtečky byly bílé, slavný Kindle 3 (Keyboard) byl černý a následující modely (4 a Touch) byly zase stříbrné. Po tomto světlo-tmavo-světlém cyklu se Amazon zase vrací k černé, která je podle mě přeci jen méně rušivá a oči mají pocit většího kontrastu na displeji. Paperwhite i jeho stejně starý sourozenec Kindle 5 jsou proto opět oděni do černé.

Černá mu sluší

Paperwhite je dotyková čtečka, stejně jako Touch. Oba ale používají úplně odlišnou dotykovou technologii, což pravděpodobně může i za menší rozměry novějšího modelu. Zatímco Touch využíval infračerveného snímače umístěného v rámečku kolem displeje, Paperwhite sází na klasickou kapacitní technologii, kterou dnes najdeme v každém chytrém telefonu. Nemůžete už tak ovládat čtečku třeba (vypnutou!) propiskou, ale přesnost by měla být vyšší. Osobně nevnímám proti Kindle Touch žádný rozdíl, obě čtečky reagují naprosto správně a přesně.

Dotyková vrstva naštěstí nijak čtečce neubrala na kontrastu, což byl běžný neduh starších dotykových modelů jiných značek. Amazon dokonce uvádí, že se mu podařilo zlepšit kontrast o 25 %. Odtud také název Paperwhite. Otázkou je, zda je skutečně displej o tolik bělejší a nakolik se na výsledném dojmu podílí integrované světlo.

Konektor, ledka a tlačítko. To je vše.

Čtečka je plně dotyková. Zatímco Touch měl pod displejem ještě home tlačítko pro návrat do hlavní nabídky, Paperwhite už vůbec nic podobného nemá. Jediné fyzické tlačítko najdete na spodní hraně a slouží k zapnutí/vypnutí čtečky a jejímu uspání/probuzení. Vedle něj se ještě krčí mikro USB konektor sloužící pro napájení daty i energií. Víc toho na těle čtečky už nenajdete. Žádná tlačítka, žádné konektory, žádná tajná dvířka.

Světlo nepodsvěcuje, ale nadsvěcuje

Tím hlavním, co vás pravděpodobně na tomhle článku zajímá, je podsvícení samotné. Je to samozřejmě hlavní tahák a důvod, proč byste měli zrovna o téhle čtečce uvažovat. Na začátku je třeba si ujasnit jednu důležitou věc: nejde vlastně o podsvětlení, ale o nadsvětlení. Na rozdíl od běžně používaných LCD displejů na mobilech, tabletech a dalších zařízeních, totiž světlo nevychází zpod písmen, ale z vrstvy nad nimi. Ukazuje to schéma z webu Amazonu.

Rozdělení na vrstvy

Ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o nepodstatnou změnu, podle mé zkušenosti to méně unavuje oči. Spodní odrazová plocha je totiž stále pasivní a při externím osvětlení umožňuje odraz přirozeného světla z okolí. Kontrast tak zůstává nepostižen a na Paperwhite se čte stejně dobře jako na jiných čtečkách s elektronickým papírem.

Přesto mám pocit, že zejména v naprosté tmě je vhodnější použít externí světlo a přisvítit si na displej než používat podsvícení. Dobrá lampa na nesvítivý povrch bude pro oči vždycky lepší než ze tmy zářící bílý obdélník. Nezapomeňte na to, až vás budou o půlnoci pálit oči. Řešení existuje.

Škála jasu je velmi široká

Samotné podsvícení zajišťují čtyři ledky, které jsou umístěné pod spodní hranou displeje. Světlo je pak rozvedeno zmíněnou vrstvou nad displejem. Četl jsem řadu stížností na nerovnoměrnost osvětlení, ale není to nijak dramatické. Při minimálním jasu v tmavé místnosti vidíte u spodní hrany stíny, ale při běžném použití na vyšší jas je to v pořádku. Rozhodně to nijak neovlivňuje čtení a nepůsobí to rušivě. K vidění to ostatně je na fotografiích tady kolem.

Podsvícení je možné regulovat pomocí podlouhlého dialogu, který se objeví po kliknutí na velkou ikonu žárovky v horním menu. Nastavení světla je velmi dobře dostupné v jakoukoliv chvíli práce se čtečkou. Je možné plynule volit mezi 24 různými úrovněmi, buďto kliknutím do ukazatele nebo plynulým tažením prstu. Rozsah jasů je skutečně velký, od „téměř zhasnuto“ pro noční čtení až po „plný šajn“, který se hodí během dne v nestabilních světelných podmínkách. Když třeba jedete vlakem a slunce bliká přes stromy.

Překvapivým zjištěním je, že podsvícení není možné úplně vypnout. I na minimální hodnotu pořád ledky trochu svítí. V běžném osvětlení si toho ani nevšimnete, jakmile se dostanete do tmavé místnosti, je hned vidět. Neustále podsvícení řeší problém zapnutí čtečky v úplné tmě. Zapínací tlačítko nahmatáte a hned můžete zvýšit jas a číst si. Poslepu byste měli smůlu. Na druhou stranu mi přijde zbytečné, aby svícení během dne ždímalo baterii. Podle ohlasů na internetu by mnoho uživatelů uvítalo možnost si na čtení zhasnout úplně.

I na minimum to trochu svítí

Na výdrž čtečky to naštěstí nemá nijak zásadní vliv. Amazon uvádí, že Paperwhite vydrží na jedno nabití dva měsíce při čtení půl hodiny denně se světlem skoro na maximu. Nemám jak tyto hodnoty potvrdit, ale majitelka na čtečce přečetla dvě knihy a ještě nenabíjela. Hlavní výhoda tedy zůstává, na dovolenou si určitě nemusíte brát nabíječku.

Amazon na svých nových čtečkách Paperwhite použil také nové displeje s vyšším rozlišením. Ty starší (3, 4, 5 a Touch) uměly zobrazit 600×800 bodů, zatímco nový model nabízí 768×1024. Má tedy o 20 % vyšší PPI (pixels per inch) a patřičně jemnější kresbu. Osobně nemám problém ani na svém Kindle 3 a nevnímám pixely na jednotlivých znacích při čtení běžného textu. Uznávám ale, že třeba menší písmo v PDF může být výrazně čitelnější.

Uvnitř čtečky

Knihy do čtečky dostanete pomocí USB kabelu či Wi-Fi. V prvním případě se čtečka ohlásí jako tradiční flash disk (mass storage) a vy prostě jen kopírujete soubory. U bezdrátu je třeba knihy poslat na mail v doméně @kindle.com a ony se vám ve čtečce automaticky objeví při příštím připojení k internetu. Přesně jak to známe ze starších modelů.

Paperwhite bohužel snížil kapacitu interní paměti na 2 GB. Pokud čtete jen beletrii, bude místa habaděj. Jakmile ale začnete číst třeba PDF naplněné obrázky, můžete se brzy dostat do úzkých. Amazon to řeší tak, že uživatelům nabízí další kapacitu u sebe na serverech. Knížky si odtamtud můžete přímo přes WiFi kdykoliv stáhnout přímo na čtečce. Pro uživatele bez WiFi to ale bude problém. Při ceně dnešních flash pamětí je podle mě snížení kapacity zbytečným krokem zpět.

Čtečka nemá reproduktory ani výstup na sluchátka, jako některé starší modely. Paperwhite je tedy ochuzen o možnost předčítání textu nebo pouštění hudby. Nemyslím si, že by to byla velká škoda, čtečka má být ke čtení a další podobné funkce nejsou podstatné. Navíc s 2 GB paměti byste si stejně moc hudebních zážitků neužili. Máte čtečku, tak si čtěte.

Inovované rozhraní

Na rozdíl od mnohých čínských čteček měl Kindle vždycky promyšlené a logické ovládání, na které jste jen málokdy museli vzít do ruky manuál. Kindle Paperwhite disponuje inovovaným rozhraním, které je opět o kus přehlednější a jednodušší. Troufám si říct, že tady už nebudete potřebovat manuál nikdy.

Vše je soustředěno do horní lišty s ikonami, kterou vyvoláte kliknutím do horní části displeje. Je tu tlačítko pro přesun na domovskou stránku, zpět, nastavení podsvícení, nakupování na Amazonu a konfigurace. Pod touto lištou jsou ještě další textová tlačítka pro volbu písma, rychlý přesun v knize, funkci X-Ray (rejstřík) a sdílení. To je vše, jednoduše a přehledně. Oceňuji zejména pohodlný přístup k nastavení podsvícení.

Rozhraní na jedničku

Příjemnou novinkou je zobrazování statistik o právě rozečtené knize. Kromě obvyklého procenta vpravo dole je v levém rohu také časový údaj informující čtenáře o době zbývající do konce knihy či kapitoly. Můžete se tak třeba v posteli rozhodnout, zda už máte jít spát nebo už čtvrt hodinku do konce knížky vydržíte. To je věc, na kterou jsem byl u softwarových čteček v PDA zvyklý a na Kindle mi hodně chyběla.

Čtečko, čtečko, kolik mi zbývá?

Rozšířeny byly i možnosti písem, nově máte možnost si vybrat ze šesti různých fontů. Osobně mi nejvíc vyhovuje tradiční kindlovský font Caecilia, ale možnost volby je vždy vítaná. Měnit velikost můžete v osmi stupních, a to buď pomocí menu nebo s využitím multitouch displeje. Jako při použití mobilu jednoduše zapíchnete do displeje dva prsty a roztahujete či přibližujete.

Volba písma

Díky tomuto způsobu ovládání je i čtení PDF naprostá lahůdka. Čtečka je velmi rychlá, nedělají jí problémy ani složité dokumenty a díky pohodlnému zvětšování a posunu prstem v obou směrech si přečtete i dokumenty neoptimalizované pro 6" displej. Pohodlnost bych, pokud odhlédnu od černobílého displeje, srovnal s prohlížením PDF na tabletu.

Pokud vás nebaví číst knížky na výšku, můžete si text obrátit o 90° a číst naležato. Já to nedělám, ale v MHD vidím poměrně dost čtenářů, kteří drží čtečku obráceně. Tato funkce vypadá jako samozřejmost, ale Kindle Touch ji v době svého zveřejnění neměl. Po velkém internetovém brblání se do čtečky s aktualizací dostala. Pokud by chyběla i vám, nemusíte se bát, Paperwhite jí disponuje od začátku.

Kromě toho samozřejmě zůstaly zachovány i všechny běžné funkce známé z jiných modelů Kindle. Můžete si do knihy psát poznámky, označovat si kusy textu, vytvářet si záložky nebo podtrhávat. Na přesném dotykovém displeji se tyhle operace dělají velmi pohodlně. Navíc je možné všechny tyto informace synchronizovat napříč čtečkami Amazon, a to jak těmi hardwarovými, tak i těmi softwarovými (pro Android a iOS). Příjemné je, že se synchronizuje i pozice v knize, takže můžete dočíst tady a pokračovat na stejném místě s jiným zařízením.

V Kindle zůstala samozřejmě i podpora slovníku, stačí kliknout na neznámé slovo a dozvíte se o něm víc. V základu je předehrán anglický výkladový slovník (rozuměj anglicko-anglický), ale není problém na internetu najít třeba anglicko-český či český slovník cizích slov. Stačí jej nahrát do čtečky a v nastavení zvolit jako výchozí.

Překlad do češtiny

Rozhraní čtečky nabízí také rodičovský zámek, kdy můžete uživateli zabránit například nakupovat v obchodě Amazon. Tím se také zbavíte nabídky doporučovaných knih na domovské obrazovce, která jinak zabírá poměrně velkou část displeje.

Dobrá čtečka nejen svícením

Kindle Paperwhite je výborná čtečka, která mě nezaujala jen novým podsvícením displeje. Má přesné dotykové ovládání, promyšlené rozhraní, řadu šikovných funkcí a je napojená na prostředí Amazonu. Pokud už nějakou čtečku Amazon Kindle máte a nejde vám vyloženě o svítící displej, asi nemá smysl opustit staré pro nové. Ale pokud uvažujete, že si nějakou čtečku koupíte, rozhodně doporučuji na seznam potenciálních cílů zapsat i Paperwhite.

root_podpora

Klady a zápory

Klady

  • podsvícení displeje,
  • kapacitní displej s vysokým rozlišením,
  • promyšlené uživatelské rozhraní,
  • bezproblémové čtení PDF,
  • propojení s prostředím Amazon,
  • synchronizace informací mezi čtečkami,
  • mikro USB a mass storage,
  • rychlá odezva při čtení Mobi i PDF,
  • dobrá cena (z Německa asi 3200 Kč)

Zápory

  • podsvícení není možné úplně vypnout,
  • jen 2 GB interní paměti,
  • není možné rozšířit paměťovou kartou,
  • podpora jen formátů Mobi, PDF, TXT a PRC (ostatní Amazon zkonvertuje),
  • (pro někoho) anglické rozhraní,
  • (pro někoho) chybí hardwarová tlačítka pro obracení stran

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.