Hlavní navigace

SCID - šachová databáze

24. 3. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Šachy a Linux, to jsou pojmy, které k sobě již léta patří. Aplikace jako GNU chess, xboard, crafty nebo GnomeChess jsou známými a ověřenými. Dnes se zaměříme na skvělý progam, umožňující editovat, tisknout a archivovat šachové partie, vytvářet různé turnajové výsledky a statistiky.

Asi nejznámější aplikací je program ChessBase od německé firmy ChessBase. Bohužel se jedná o komerční produkt, který navíc neběží na systému Linux. Narazil jsem však na skvělý program jménem SCID, který je pro Linux (a díky tomu, že je napsán z velké části v TCL/Tk, tak funguje i pro jiné systémy) a nabízí všechno to, co onen konkurenční program.


Jak jsem napsal již v úvodu, SCID je šachová databáze (databanka). Ačkoliv se SCIDem hrát šachy lze (pokud máte nainstalován nějaký engine), primárně program slouží k rychlému vkládání šachových partií, jejich analýze, okomentování a uložení do databáze. Ta je tvořena třemi binárními soubory ve velmi sofistikovaném úsporném uložení, který umožňuje uložit do databáze až miliony partií. Nutno podotknout, že při práci s půlgigabajtovými databázemi budete pro rychlý chod programu potřebovat adekvátní množství paměti.


Po startu aplikace na vás vykoukne, jak jinak, šachovnice. Figury mají příjemný vzhled a šachovnice se dá konfigurovat dle libosti (velikost, barva, figury). U šachových databází je standardem velmi efektivní zadávání myší. SCID v tomto nevybočuje. Umožňuje zadávání pomocí drag and drop, klikáním, dokonce podporuje vkládání jedním klikem. Znamená to, že když při prvním tahu bílého klepnete na pěšce e2, automaticky program provede tah e4 (pro nešachisty: pěšec z e2 na e4). Podobně kliknete-li na černého jezdce na g8, provede se tah Jf6, protože ten je nejpravděpodob­nější. SCID obsahuje jednoduchý algoritmus, který dokáže vybrat nejlepší tah pro danou figuru. Velmi rychle tak můžete vložit výměnu mnoha figur. Mimochodem funguje i kolečko myši.


Hned při zadávání tahů SCID rozpozná zahájení a automaticky jej přidá do hlavičky partie, kterou můžete doplnit o jména hráčů, jejich sílu ELO, místo, datum, čas, turnaj a podobné informace. SCID dokonce obsahuje korektor jmen, pokud tedy napíšete Garri Kasparov, program jméno automaticky opraví na Garry. Zadávání těchto informací je důležité pro další dohledání a překlepy jsou velice nepříjemné. K programu si můžete dodatečně stáhnout balíček fotek největších šachových mistrů. Po nahrání partie se vám pak zobrazí tváře právě hrajících hráčů.


Po otevření okna notace (je ve formátu PGN) máte možnost skočit na jakýkoliv tah v partii (resp. její variantu), přidat komentář (SCID podporuje standardní šachové symboly jako jsou !, ?, +- atd.) a pravým tlačítkem zobrazit aktuální pozici po daném tahu na miniaturní plovoucí šachovnici (vynikající vlastnost). Je možné vkládat také grafické komentáře přímo na šachovnici (barevně označené pole, barevná šipka), které se vloží do PGN notace v textovém formátu, což je výborné, protože tak mohou grafické prvky interpretovat i jiné programy. Za velmi užitečnou pokládám funkci TRIAL (CTRL+Enter), kdy v dané pozici můžete vyzkoušet svoji vlastní myšlenku přímo na šachovnici, nechat si ji případně vyvrátit šachovým analyzátorem (enginem) a nakonec se stejnou kombinací kláves vrátit do původní pozice.

Práce s databázemi probíhá standardně, jako v obdobných programech. Můžete si otevřít několik databází současně, přidávat, mazat, editovat nebo kopírovat partie mezi databázemi (pomocí speciální databáze – schránky). Otevírání her pak probíhá pomocí seznamu partií, které máte možnost filtrovat. SCID je prošpikován klávesovými zkratkami, takže k nahrání následující partie stačí šipka dolů s klávesou Ctrl.


Co by to ale bylo za šachovou databázi, kdyby neumožňovala hledání, filtrování a statistiky. SCID má vyhledávání přímo špičkové. Vyhledávat samozřejmě můžete podle jmen hráčů a všech informací z hlavičky partií. Vyhledat konkrétní zahájení je hračkou a pak jen stačí si procházet klávesami všechny hry. SCID jde ještě dále. Můžete si nechat vyhledat aktuální pozici na šachovnici, nechat si vyhledat stejný materiál, stejnou hodnotu figur či pěšců, strukturu postavení vzhledem k řadám a sloupcům či dokonce můžete vyhledávat podle vzorků (patternů), kde zadáváte dotaz jako například: bílý král a bílá dáma nechť jsou kdekolov a černý král nechť je na poli h8 a pěšec nechť je na sloupci h. Rychlost vyhledávání je přímo úžasná, v databázi o třech milionech partií to je i při velmi složitém dotazu otázka desítek vteřin.


Statistiky jsou opravdu na výtečné úrovni. Můžete generovat statistiky hráčů, střetů dvou hráčů, statistiky použitých zahájení pro hráče i celou databázi nebo různé turnajové tabulky a listiny ELO. K vychytávkám pak řadím statistiky pobytů jednotlivých figur na polích, možnost brouzdat databází zahájení nebo skvělou věc, a to trénink zahájení. Po začátku partie jakoby hrajete proti počítači, přičemž SCID pokaždé vybere ten tah, který se v právě otevřené databázi nejvíce hrál.

SCID nabízí analýzu hry pomocí šachového programu podporujícího xboard protokol (zkrátka a dobře je to program, který přijímá tahy ze standardního vstupu pomocí předem domluveného textového formátu). Můžete si otevřít jeden nebo dva programy v samostatném okně a nechat je do nekonečna hledat nejlepší tah. SCID zobrazuje aktuálně nejlepší nalezenou variantu. Navíc si můžete nechat okomentovat uloženou partii počítačem, a to pro obě stany, každou zvlášť, nebo pouze chybné tahy (zde bych vítal možnost nastavit úroveň, kterou bude SCID považovat za špatný tah, protože obyčejně jsou komentáře značně obsáhlé). Nakonec se nabízí tréninkový mód, tedy hra proti počítači. Se SCIDem se dodává engine Scidlet, ale rozhodně bych doporučil vyzkoušet open sourcové projekty Crafty 19.0 (absolutní špička v oboru pravidelně porážející komerční programy) nebo stále vynikající GNU Chess 5.0 popřípadě mírně agresivnější Phalanx (z české kotliny).

A kde sehnat databáze? Ideálními místy jsou šachové servery, které nabízejí různé komentované partiáře či záznamy turnajů a podobně. Nejznámější je asi server TWIC (The Week In Chess), který periodicky vydává nejdůležitější partie za uplynulý týden ze světové scény ve formátu PGN, ten SCID samozřejmě umí načíst. Pak jsou také webové stránky, na kterých se dají nalézt větší databáze různých žánrů, a to i zdarma (našel jsem třeba jednu o téměř 3 000 000 partiích).


Cloud 24 - tip 1

SCID je perfektní program pro všechny milovníky šachové hry a nepostradatelný pomocník při archivaci a analýze vlastních partií. SCID funguje i na MS Windows (viz obr.) a nabízí mnohem více, jako například hraní přes e-mail, export do HTML a LaTeXu nebo prostředí v českém jazyce. Další skvělé vlastnosti tohoto programu již prozkoumejte sami!

SCID: scid.sourcefor­ge.net

Šachové programy podporující SCID:

Crafty: ftp.cis.uab.e­du/pub/hyatt/
Yace: home1.stofanet­.dk/moq/
Phalanx: ftp.math.muni­.cz/pub/math/pe­ople/Dobes/
Comet: members.aol.com/u­tuerke/comet/
Gnuchess: www.gnu.org/sof­tware/chess/ches­s.html

Databáze:

TWIC: www.chesscenter­.com/twic
ChessliB: www.ChessliB.no

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku