Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (13. 8. 2008)

13. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na funkčně nabitou kalkulačku, konfigurační nástroj pro USB ADSL modemy, grafické klikátko pro NDISwrapper a nastavení proprietárních ovladačů k WiFi, logovací plugin pro Amarok a knihovnu napsanou v Ruby, která umí generovat PDFka.

PG Calculator

PG Calculator je výborná náhrada vaší kalkulačky, ať už v MS Windows či v Linuxu. Samozřejmostí jsou goniometrické a statistické funkce a také podpora proměnných. Umí pracovat jak v algebraickém, tak v RPN módu, podporuje počítání s reálnými i komplexními čísly a také vektorové počty. Kromě klasického počítání lze tuto kalkulačku použít jako převodník mezi jednotkami – k dispozici je jich více než 120.

Zajímavostí je také na softwarovou kalkulačku lehce nestandardní design. Ten si samozřejmě můžete přizpůsobit skiny. Za shlédnutí stojí řada screenshotů, které vám na rozdíl od „normálních“ screenshotů také ukáží práci s kalkulačkou pomocí animovaných GIFů.

pgcalc

www.pgcalc.net/?pa­ge=screenshot­s, 2.2–10, GPL

UbuDSL

Pokud se chystáte koupit si ADSL modem, který má pouze USB port, možná vám přijde vhod UbuDSL. Jedná se o grafický nástroj, který má zjednodušit instalaci a konfigurace takového modemu v prostředí Linuxu. Podporované modemy jsou pouze 4, oficiálně podporované distribuce 2, a to OpenSUSE 11.0 a Ubuntu 8.04. Bohužel (bohudík?) nemám USB ADSL modem, na kterém bych to mohl vyzkoušet, takže nemůžu posoudit užitečnost. Pokud jste takto vybaveni, nezapomeňte se o výsledky podělit v diskusi pod článkem!

UbuDSL

www.ubudsl.com, 1.0.0.77, LGPL

KNDISWrapper

Co se týče ovladačů k WiFi kartám v Linuxu, situace není zrovna růžová. Jsou bezproblémové chipsety, nicméně zvláště levnější notebooky mají velice netradiční a nekvalitní WiFi karty. Situace se sice pořád zlepšuje, nicméně často není rozumný ovladač k dispozici. Potom člověk musí vzít zavděk i řešení jako NDISwrapper. A zde vám může pomoct KNDISWrapper. Jedná se o grafický frontend, který vám má usnadnit konfiguraci. Bohužel nemůžu najít více informací o programu samotném – kromě pár slov na www.kde-apps.org a screenshotu kde nic tu nic.

kndiswrapper

www.kde-apps.org/conten­t/show.php/KNDIS­Wrapper?conten­t=86885, 0.2.0, GPL

logger

Logger je jednoduchý plugin-script do oblíbeného hudebního přehrávače Amarok. Jak sám název napovídá, loguje přehrávané skladby do souboru, resp. do SQLite databáze. K vytvoření „reportu“ potom můžete použít playstat script (jak vypadá výstup, se můžete přesvědčit níže) nebo data analyzovat sami.

logger

www.kde-apps.org/conten­t/show.php/log­ger?content=82041, 0.3.3, GPL

root_podpora

Prawn

Prawn je knihovna sloužící k generování PDF dokumentů napsaná čistě v Ruby. Dle slov autora se jedná o nejrychlejší PDF knihovnu psanou čistě v Ruby a může vám pomoct opětovné lásce ke svému zaměstnání. Instalace je jednoduchá – pokud balíček nenajdete v repozitářích své distribuce, můžete využít Ruby Gems – gem install prawn. Tutoriál a další obecné informace naleznete na domovské stránce projektu.

prawn.majestic­seacreature.com/, 0.1.0, GPL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.