Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 4. 2012)

18. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na široce využitelný komunikační klient, užitečný doplněk pro Firefox, konzolový nástroj pro stahování videa z YouTube a šikovnou linuxovou alternativu pro Nokia PC Suite. V závěru samozřejmě nemůže chybět blbinka.

Jitsi

Jitsi, dříve známý jako SIP comunicator, je multiprotokolový a zároveň multiplatformní klient. Tento komunikátor se rozhodně nenechá zahanbit a krom běžných funkcí jako automatickou obnovu spojení a nastavení stavu podle činnosti nabízí např. sdílení plochy, posílání souborů, nahrávání hovorů a mnohé další. Mezi podporované protokoly patří SIP, XMPP, Bon­jour, .NET Messenger Service, OSCAR a Yahoo. Šifrování hovorů je zajištěno pomocí SRTP a ZRTP. Jitsi je napsáno v Javě. Nedávno vyšla verze 1.0, která mimo jiné přináší možnost spojit více hovorů do jednoho konferenčního nebo tzv. hot plug – možnost měnit audio příslušenství za probíhajícího hovoru. 

jitsi.org/, 1.0, LGPL

Print Edit

Print Edit je malý, avšak užitečný zásuvný modul pro prohlížeč Firefox. Před vytištěním potřebné stránky ji můžete s Print Edit upravit dle potřeb. Skrývat nebo mazat aktivní prvky, měnit jejich parametry apod. Vyhnete se tak krkolomnému otevírání v externím editoru a úpravě stránek v něm. Podporován je výběr více prvků najednou pomocí drag&drop s pomocí klávesových zkratek. Vydán je pod svobodnou licencí a vzhledem k dostupnosti Firefoxu pod více platformami je tento doplněk multiplatformní. 

addons.mozilla­.org/en-US/firefox/ad­don/print-edit/, 8.3, GPLv3

cclive

Nástrojů na stahování videí z portálu YouTube je mnoho, pokud jste ještě nenalezli vhodného kandidáta, možná jim bude právě cclive. Jedná se o CLI nástroj, netřeba se však lekat, pro standardní stáhnutí bez dodatečných voleb stačí zadat příkaz:

cclive "URL"

Dalším užitečným příkazem je:

cclive -f best "URL"

Pro stažení nejlepší dostupné kvality. Všechny ostatní příkazy se dozvíte po zadání známého:

man cclive

sourceforge.net/pro­jects/cclive/, 0.7.9, GPLv3

Nokuntu

Neděste se názvu, jedná se o nástroj pro správu Nokia telefonů podobný Nokia PC Suite. Testován je pro GNOME a nabídne toho opravdu hodně. S Nokuntu můžete posílat SMS, spravovat soubory v telefonu, synchronizovat s poštovním klientem Evolution, sdílet internet z PC do telefonu, použít telefon jako web kameru (pokud jí disponuje) a mnoho dalšího. Projekt, stejně jako mnoho dalších, se bohužel nadále nevyvíjí kvůli nedostatku volného času a financí. 

root_podpora

sourceforge.net/pro­jects/nokuntu/, 0.6–1, GPL

Blbinka

Parodie na, v posledních dnech tolik diskutované, Google Glass.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.