Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (28. 12. 2011)

28. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Poslední sklizeň uplynulého roku 2011 přinese přehled programu pro dávkovou úpravu fotografií, nový rychlý internetový prohlížeč napsaný v Qt, pomocníky pro uživatele editoru Gimp a kalkulačku pro matematiky. Na závěr novoroční blbinka.

Converseen

V případě jednoduchých úprav více obrázků/fotografií značně ušetří práci program pro dávkové úpravy. Ve známém grafickém editoru GIMP to bohužel prozatím nelze provést příliš uživatelsky přívětivou metodou. Converseen je napsán v jazyku C++ za podpory knihoven Qt4 s využitím ImageMagick a hodí se právě pro tyto případy. Nesvede toho mnoho, na změnu velikosti, formátu nebo komprese ale postačí. Při konverzi lze samozřejmě zachovat originální soubory. Díky ImageMagick není o podporované formáty v žádném případě nouze, patří mezi ně DPX, EXR, GIF, JPEG, JPEG-2000, PDF, PhotoCD, PNG, Postscript, SVG a TIFF. Dávkovou úpravu fotografií s Converseen si můžete užít jak na Linuxu, tak na Windows

converseen.sou­rceforge.net/, 0.4.7, GPL

QupZilla

QupZilla je poměrně nový přírůstek mezi moderní prohlížeče. Postavený je na jádru WebKit s využitím Qt. Nic z toho jej tak neomezuje a je dostupný pro Windowslinuxové distribuce.

Mezi jeho přednosti patří rychlost a jednoduchost při zachování důležité funkcionality pro prohlížení internetu. QupZilla využívá nativních prvků systému, je však možné její vzhled upravit pomocí témat, má vestavěnou RSS čtečku i AdBlock, není problém vytvářet záložky nebo je importovat z jiných prohlížečů. V případě, že vám nevyhovuje jeden majoritních prohlížečů, QupZilla stojí bezesporu za vyzkoušení.

www.qupzilla.co­.cc/, 1.1.0, GPLv3

GimpResources­Thumbnailer

Z názvu je zřejmé, že jde o program vytvářející náhledy pro přípony známé GIMPu. Pro pravidelné GIMPaře se bude jistě hodit a dalo by se říci, že se jedná o nepostradatelnou pomůcku. Pro organizaci štětců, barevných palet apod. je potřeba poměrně složitě využívat GIMP kvůli náhledu (pokud si nejste schopni pamatovat vše podle názvu). Tato aplikace vytvoří náhledy automaticky pro většinu správců souborů v prostředí KDE (Dolphin, Konqueror atd.).

Mezi podporované formáty patří:

  • štětce (.gbr, .ghi, .vbr)
  • vzory (.pat)
  • palety (.gpl)
  • přechody (.ggr)
  • Adobe Photoshop štětce (.abr (v6))

kde-apps.org/, 2.1.2, GPL

grpn

Kalkulačka většinou není nablízku právě tehdy, když ji rychle potřebujete. Grpn je pokročilá kalkulačka s řadou předdefinovaných funkcí, poradí si s reálnými i komplexními čísly a to dokonce i v matici. Cizí jí pak nejsou funkce logaritmické, goniometrické, n-té mocninné apod. Kalkulačka využívá GTK knihovny a tak se bude hodit spíše do prostředí GNOME.

root_podpora

www.getreu.net/pu­blic/download­s/software/grpn/, 1.3.4, GPL

Blbinka

Pokud si nevíte rady s novoročním předsevzetím, není nad to si jako správný geek jedno vygenerovat. Na „internetech“ se povaluje spousta různých generátorů a my vám nabízíme jeden z nich

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.