Hlavní navigace

Swords & Soldiers: místo strategie přetlačovaná

23. 3. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Konečně se po dlouhé době objevila na Linuxu další komerční strategie, která na první pohled vypadá velmi atraktivně a láká na více než třicet příběhových misí. Nenechte se však zmýlit. Ke klasické desktopové strategii má Swords & Soldiers trochu daleko. Původně se totiž jedná o port z mobilních zařízení.

Swords & Soldiers je na první pohled taková obyčejná strategie, ale pro mobilní telefony a tablety. Nebýt akce Humble Bundle, asi by se nikdy port na operační systém Linux nevytvořil. Na mobilních zařízeních se propracované hry hrají velmi špatně. Ovládání je krkolomné, nepřesné a malý display zařízení nutí grafiky k drobným ústupkům, a tak spíše než o strategii, v tradičním slova smyslu, by se žánr, do kterého Swords & Soldiers spadá, dal nazvat hrou na přetahovanou.

Pohled na mapu není seshora, ale z boku. Na každé straně je jedna základna, ze které vycházejí vojáci, a ti se snaží dostat k té nepřátelské a zničit ji. Základní myšlenka je namíchat své vojsko tak, abyste vyvážili jeho silné a slabé stránky. Například jednotky na dálku neobstojí proti bojovníkům na blízko a bojové stroje, ač způsobují velké zranění, toho samy moc nevydrží.

Sword and Soldiers obrázky ze hry.

Tři rasy s unikátní herní strategií

Podobný koncept se před lety objevil u jednoduchých flashových her. Snad poprvé se ale setkávám s něčím podobným u komerční desktopové hry. Ve Swords & Soldiers se spolu střetnou Vikingové, Aztékové a Číňané. Pro každou z ras autoři připravili kampaň a unikátní herní mechanismy. Za každý z národů se hraje trochu jinak. Vikingové spoléhají především na hrubou sílu, Aztékové by se neobešli bez svých čarodějů a taktika Číňanů je plná intrik a lstí.

Kampaň není nikterak dlouhá. Slouží spíš k seznámení s jednotlivými rasami. Jejich jednotky a schopnosti se vám postupně odemykají. Bohužel jich není tolik, aby hra nespadla rychle do stereotypu. V průměru se totiž jedná o čtyři jednotky a kouzla na národ, což není moc a velmi rychle se k jejich odemknutí dostanete.

Sword and Soldiers obrázky ze hry.

Bez magie by to nešlo

Vojáky najímáte za zlato. To těží vaše civilní obyvatelstvo. Počet dělníků můžete navyšovat a zvýšit tak rychlost nabývání svých příjmů. Počet pracantů je však omezen na deset. Kouzla nebo speciální schopnosti aktivujete jen s dostatkem many. Každá rasa ji získává malinko jinak. Vikingové se spoléhají na její pasivní nárůst a Aztékové pro ni neváhají obětovat i vlastní jednotku. Číňané nedisponují obranými věžemi, ale pouze buddhistickými chrámy. Ty jim pak rychleji dobíjejí manu.

Kouzla dokáží totiž při správném použití velmi snadno zvrátit průběh prohrané bitvy. Některé mise jsou na nich dokonce postaveny. Dostanete jen omezený počet jednotek a za pomocí podpůrné magie je musíte dostat na opačný konec mapy. Tyhle úkoly patří zpravidla k těm nejlepším a obzvlášť v kampani Číňanů si jich užijete více než dost.

Sword and Soldiers obrázky ze hry.

Sázka na humor a komiksovou stylizaci

Autoři vsadili na komiksovou stylizaci. Ta se hodí k poněkud humornějšímu nádechu celé hry, ale popadat za břicho se u ní asi nebudete. Přiznávám, že sem tam mi koutky úst párkrát zacukaly, ale vyloženě dobré vtipy jednoduše chyběly. Na druhou stranu díky odlehčenému pojetí se Swords & Soldiers jeví jako dobrá oddychovka po náročném pracovním dni. Váš mozek moc nezaměstná a na hezkou grafiku se dobře kouká. Navíc je velmi přehledná, a to i při větší bitevní vřavě.

Se zvukovou stránkou už je to trochu horší. Každý národ má svůj vlastní hudební motiv a kouzla nebo útoky jsou velmi dobře ozvučené, problém je, že dabované hlášky se velmi často opakují a později mi už přišly značně otravné.

Sword and Soldiers obrázky ze hry.

Další herní módy a nefunkční multiplayer

Swords & Soldiers obsahuje kromě příběhové kampaně i tři další herní módy. Jedná se o klasickou volnou hru, což asi nikoho nepřekvapí, a dvě další specialitky. V té první se budete snažit vašeho šampióna dostat co nejdál. Každý metr se vám započítává. Můžete ho podporovat kouzly a odstraňovat překážky, jež mu stojí v cestě. Poslední mód už je spíše bonusový. Zhostíte se role kamene, přejíždějícího nebohé vojáky. Musíte sejmout co nejvíce nepřátel a pokud možno přeskočit své vojáky. Výsledek je takový, že se pohybujete tak rychle, že ani nepostřehnete, kdo je kdo. Na rozptýlení se jedná o zajímavou hříčku, hrát ji znova jsem však potřebu neměl.

Sword and Soldiers obrázky ze hry.

Swords & Soldiers obsahuje i multiplayer. Bohužel mi při snaze se připojit hra neustále vyhazovala hlášku, že potřebuji kopii ze Steamu. (Digitální distribuce her pro Windows a Mac.) Dále je linuxový hráč ochuzen o achievementy. Štěstí na druhou stranu ale je, že hra vůbec pro Linux vyšla.

Cloud 24 - tip 1

Závěr a konečné hodnocení

Kdyby vývojáři naservírovali hráčům trochu více jednotek a kouzel, mohlo se jednat o příjemný a dlouhotrvající herní zážitek. Místo toho spadne hra po několika hodinách do stereotypu a nevyhrabe se z něj ani díky třem unikátním rasám. Je to škoda. Na Swords & Soldiers se velmi dobře kouká a ani hratelnost není špatná. Na mobilních zařízeních jí to ale bude sedět určitě více než na desktopu.

Výhody

  • Grafika
  • Tři odlišné národy
  • Herní módy

Nevýhody

  • Po čase stereotypní
  • Bez Steamu je hra poloviční
  • Málo jednotek a kouzel

Byl pro vás článek přínosný?