Hlavní navigace

Vyšlo prostředí GNOME 46, Ubuntu 24.04 má oficiální tapetu

25. 3. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Filip Zatloukal
Projekt GNOME oznámil vydání stabilní verze GNOME 46 s kódovým označením „Kathmandu“. Ubuntu 24.04 LTS „Noble Numbat“ má svou oficiální tapetu. Red Hat oznámil grafický ovladač Nova jako náhradu za Nouveau.

Vyšlo GNOME 46

Projekt GNOME oznámil vydání stabilní verze GNOME 46 „Kathmandu“, nejnovější aktualizace svého open-source desktopového prostředí. Uživatelé se v něm dočkají vylepšeného vyhledávání v Nautilu, přístupu k souborům ve službě OneDrive, vzdáleného přihlášení pomocí RDP, nových zkratek pro spouštění aplikací, přepracovaného nastavení, vylepšení přístupnosti, experimentální podpory HDR a samozřejmě aktualizovaných základních aplikací.

GNOME 46 by mělo být i součástí Ubuntu 24.04 LTS, které vyjde 25. dubna. O novinkách v čerstvém GNOME jsme psali v samostatném článku.

Oficiální tapeta pro Ubuntu 24.04

Jak nepochybně víte, každé nové vydání Ubuntu přichází s vlastním pozadím pracovní plochy a nadcházející vydání Ubuntu 24.04 LTS „Noble Numbat“ nebude výjimkou. Výchozí tapeta Ubuntu 24.04 se totiž pevně drží tradice a dbá na vzorec zavedený v roce 2017: sytě fialový gradient, elegantní geometrické/polygonální detaily okrajů a oficiální obrázek maskota královsky umístěný uprostřed. Kromě výchozí „barevné“ verze je k dispozici tmavší varianta pro tmavý režim.

Oficiální tapeta Ubuntu 24.04Oficiální tapeta Ubuntu 24.04

Red Hat oznámil ovladač Nova

Společnost Red Hat oznámila, že zahájila práce na novém open-source grafickém ovladači pro grafické procesory NVIDIA napsaném v jazyce Rust, nazvaném Nova. Grafický ovladač Nova je navržen jako nástupce open-source ovladače Nouveau. Red Hat doufá, že přiláká i další vývojáře, aby se zapojili do vývoje tohoto open source ovladače pro grafické procesory NVIDIA.

Na náhradě za Nouveau však nepracuje jen Red Hat, společnost Collabora vyvíjí svůj grafický ovladač NVK založený na Vulkanu do stabilního kanálu, který bude k dispozici jako součást připravovaného grafického balíku Mesa 24.1.

Red Hat

Lemur Pro

Výrobce linuxového hardwaru System76 představil nový linuxový notebook Lemur Pro se zcela novým designem. Pod kapotou notebooku pracují procesory Intel Core Ultra 5 125U nebo Intel Core Ultra 7 155U s 12 jádry, 14 vlákny, 12 MB cache a grafickou kartou Intel Graphics.

root_podpora

Zatímco procesor Intel Core Ultra 5 125U disponuje taktem až 4,3 GHz, procesor Intel Core Ultra 7 155U je o něco rychlejší s taktem až 4,8 GHz. Stejně jako všechny notebooky System76 je i nový Lemur Pro dodáván s předinstalovaným systémem Pop!_OS 22.04 LTS nebo Ubuntu 22.04 LTS. Cena notebooku začíná na 1399 dolarech (32 800 korun).

Nově vydáno

Na Arch Linuxu postavená distribuce Athena OS, určená pro penetrační testování vyšla ve verzi 23.11. Vyšel Raspberry Pi OS 2024–03–15, nové vydání na Debianu postaveného operačního systému pro jednodeskové počítače Raspberry Pi. Nezávislá distribuce s více různými edicemi Alt Linux je k dispozici ve verzi 10.2. 4MLinux, malá nezávislá distribuce, která se zaměřuje na čtyři oblasti: síťové služby, hry, multimédia a záchranu systému oznámila nové vydání s číslem 45.0.

Athena OS 23.11Athena OS 23.11

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.